Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα (Γ΄, Δ΄,Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις)

Αφού διαβάσετε το παρακάτω κείμενο  συμπληρώστε τον εννοιολογικό χάρτη με θέμα τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν στην Ελλάδα. Να σημειωθεί πως ο εννοιολογικός χάρτης σχηματίζεται σταδιακά, τοποθετώντας στην κατάλληλη θέση τις λέξεις ή τις φράσεις που δίνονται. Μετά την επιτυχή συμπλήρωση του διαγράμματος, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να μεταβούν σε ένα περιβάλλον ζωγραφικής, όπου μπορούν να χρωματίσουν τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, Φοίβο και Αθηνά.
Σημείωση: Όταν μεταβούμε στο σύνδεσμο (link), κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του εννοιολογικού χάρτη που βρίσκεται στα αριστερά 


Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

- Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας έπαιρναν μέρος αθλητές απ' όλες τις Ελληνικές πόλεις, ήταν, δηλαδή, πανελλήνιοι αγώνες. Σήμερα όμως, στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν αθλητές απ' όλο τον κόσμο. Πως έγινε αυτό; 
- Η ανάμνηση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έσβησε ποτέ από τις ψυχές των ανθρώπων. Το 1894 ο βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν με τη βοήθεια του Έλληνα Δημήτρη Βικέλα διοργάνωσε στο Παρίσι ένα συνέδριο με θέμα την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 23 Ιουνίου αποφάσισαν ομόφωνα την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την επανάληψή τους κάθε τέσσερα χρόνια. Η πρώτη διοργάνωση, τιμητικά, προγραμματίστηκε να γίνει στην Αθήνα, το 1896. Οι αγώνες έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο με μεγάλη επιτυχία. Στους αγώνες αυτούς ακούστηκε για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός ύμνος. 
- Γράφτηκε από τον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά και μελοποιήθηκε από τον μουσουργό Σπύρο Σαμάρα.
 Το καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο.

-Ο ύμνος αυτός αναγνωρίστηκε επίσημα, ως Ολυμπιακό σύμβολο το 1958 από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε) στο Τόκιο.  
 Ένα άλλο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η σημαία, η οποία καθιερώθηκε το 1920.
Είναι άσπρη και έχει (5) πέντε χρωματιστούς κύκλους: Μπλε, μαύρο, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. Οι πέντε αυτοί κύκλοι είναι ενωμένοι και συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους της γης.

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, στην Αθήνα το 2004.
Η μασκότ ( τo σύμβολo) των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας ήταν ο Φοίβος και η Αθηνά δύο κούκλες εμπνευσμένες από αρχαία ειδώλια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου